paladin

(image)

Vitezi najveće predanosti, Paladini zakleše svoju snagu ne kralju niti kruni, već samim idealima; viteštva, i povjereništva nad svim što je dobro. Mogu služiti u raznobojnim vojskama, ali im je prva odanost prema družinama svoga kova — tajnim, monaškim redovima što prevazilaze političke i kulturne granice. Vladari su ponekad obazrivi prema paladinu, jer je njegova vijernost jaka taman koliko gospodara mu iskazana vrlina. Ovo je zavelo neke s mračnijim naumima da pokušaju što oklevetati što razgnati ove družine, ili rjeđe, ispredu razrađene spletke kojima bi u službi zadržali ove inače postojano vijerne ratnike.

Posvećeni paladini obično nisu tako strahopoštovani kao velevitezi koji predvode većinu vojski, ali su svejedno prvoklasni borci. Pored toga, mudrost i vjera podaje ovim ratnicima-monasima izvjesne neobične sposobnosti; paladin je nepokolebljiv pred magičnim i neprirodnim pojavama, a većina ih je i ponešto upućena u medicinu i vidarstvo.

Posebne napomene: Upotrebom juriša udvostručava se nanesena, ali i primljena šteta; ne utiče na odbrambenu odmazdu. Volšebni napad ove jedinice nanosi ogromnu štetu magičnim stvorenjima, a čak i nekim ovosvjetskim. Ova jedinica poznaje osnove liječenja.

(portrait)

Information

Advances from: vitez
Advances to:
Cost: 58
UP: 65
kretanje: 8
XP: 150
nivo: 3
poredak: lawful
Id: Paladin
Abilities: liječenje +4

Attacks (damage × count)

(image)mač
bliski
8 × 5
volšebni
(image)bojno koplje
bliski
15 × 2
proboj
juriš

otpornosti

(icon) sječivo20% (icon) proboj-20%
(icon) udar30% (icon) vatra0%
(icon) mraz0% (icon) volšebni60%

Terrain

TerrainMovement CostDefense
(icon) Fungus420%
(icon) brda240%
(icon) duboka voda0%
(icon) klizavica230%
(icon) močvara420%
(icon) obalski greben330%
(icon) pećina420%
(icon) pijesak230%
(icon) planine0%
(icon) plitka voda420%
(icon) rascep0%
(icon) ravnica140%
(icon) selo140%
(icon) zamak140%
(icon) šuma330%
Last updated on Fri Apr 20 11:52:11 2018.