Wesnoth logo
Wesnoth Units database

паладин

(image)

Витези највеће преданости, Паладини заклеше своју снагу не краљу нити круни, већ самим идеалима; витештва, и повереништва над свим што је добро. Могу служити у разнобојним војскама, али им је прва оданост према дружинама свога кова — тајним, монашким редовима што превазилазе политичке и културне границе. Владари су понекад обазриви према паладину, јер је његова верност јака таман колико господара му исказана врлина. Ово је завело неке с мрачнијим наумима да покушају што оклеветати што разгнати ове дружине, или ређе, испреду разрађене сплетке којима би у служби задржали ове иначе постојано верне ратнике.

Посвећени паладини обично нису тако страхопоштовани као велевитези који предводе већину војски, али су свеједно првокласни борци. Поред тога, мудрост и вера подаје овим ратницима-монасима извесне необичне способности; паладин је непоколебљив пред магичним и неприродним појавама, а већина их је и понешто упућена у медицину и видарство.

Посебне напомене: Употребом јуриша удвостручава се нанесена, али и примљена штета; не утиче на одбрамбену одмазду. Волшебни напад ове јединице наноси огромну штету магичним створењима, а чак и неким овосветским. Ова јединица познаје основе лечења.

напредује из: витез
може постати:
кошта: 58
УП: 65
Кретање: 8
ИП: 150
Level: 3
поредак: законит
IDPaladin
способности: лечење +4
(image)мач
волшебни
8 - 5
блиски
(image)бојно копље
пробој
15 - 2
блиски
јуриш
отпорности:
сечиво20%
пробој-20%
удар30%
ватра0%
мраз0%
волшебни60%
терентрошак кретањаодбрана
брда240%
гљиварски гај420%
дубока вода-0%
замак140%
клизавица230%
мочвара420%
непролаз-0%
обалски гребен330%
песак230%
пећина420%
планине-0%
плитка вода420%
равница140%
расцеп-0%
село140%
шума330%